Studiebesök Ronneby Brunnspark

30 maj, 2023

Medlemsutflykt till Ronneby Brunnspark med Gribshundsmuseum.

Den 25 maj gjorde vår förening en vårresa till det vackra Ronneby Brunnspark. I ett strålande väder med sol och friska vindar samlades ett 20-tal medlemmar i parken.

Ordföranden Lars Sager hälsade alla välkomna till en avkopplande dag i en vacker miljö.

Vid Naturum välkomnades vi av föreståndare Robert Ekholm och fick en timmes mycket intressant presentation av Ronneby Brunn från dess tillkomst och dess verksamhet under de gyllene åren som kurort med hälsorikt vatten. Beskrivning av de olika byggnaderna och deras tillkomst och verksamhet under åren. Dessutom en detaljrik presentation av Naturum och den verksamhet som drivs där och den pedagogik de driver för att öka kunskap och förståelse för vår natur och vikten av att vara rädd om våra växter och djur.

Efter Naturum besöktes Hälsobrunnen med dess livgivande vatten. Alla som ville fick möjlighet att smaka på det vatten som var så eftersökt och vederkvickande i början av 1900-talet.  Järnhalten i vattnet är påtaglig!

Därefter gjordes en promenad i parken och då besökte vi Veteranmonumentet, vilket invigdes i samband med Veterandagen 2022.

Nästa anhalt var besök på Gribshundsmuseum. Där togs vi emot av guiden Lena Israelsson, som gav en livfull och inspirerande beskrivning av det omfattande arbete som gjorts i samband med upptäckten av kung Hans skepp, vilket förliste år 1495 utanför Ronneby. Planen är att i framtiden skapa ett eget museum i Ronneby. Plats finns utpekad och möjlig, finansiering kvarstår att ordna.

Efter besöken och vandringen i parken var det dags för lunch. Denna intogs på Ronneby Brunn och den smakade mycket bra. En trevlig lunchsamvaro avslutade en trevlig utflyktsdag i Flottans Mäns anda.

2023-05-29

Stellan Andersson.

Senaste nyheterna

Grillfest 2023

Grillfest 17 augusti 2023. Den 17 augusti genomförde Flottans Män den traditionsenliga grillfesten vid Fylgia, Skönstavik. Ett 50- tal deltagare möttes av sommarväder och vackert uppdukade bord i våra partytält . Ordförande Lars Sager hälsade alla välkomna till en...

läs mer

Veterandagen 2023

Veterandagen 29 maj 2023 i Ronneby Brunnspark. Sverige hyllar årligen sina veteraner och hedrar minnet av de som betalt det högsta priset i arbetet för fred i olika krishärdar runt om i världen. Veterandagen 2023 högtidlighåller de veteraner som tjänstgjort vid UNIFIL...

läs mer

Besök Karlshamns Sjöfartsmuseum

Medlemsutflykt till Sjöfartsmuseum Karlshamn.  Den 20 april gjorde vår förening en vårresa till det vackra Karlshamn. I ett strålande väder med sol och friska vindar anlände vi till vår kamratförening FM Karlshamn och deras trevliga föreningslokal. Där blev vi...

läs mer