Studiebesök Ronneby Brunnspark

30 maj, 2023

Medlemsutflykt till Ronneby Brunnspark med Gribshundsmuseum.

Den 25 maj gjorde vår förening en vårresa till det vackra Ronneby Brunnspark. I ett strålande väder med sol och friska vindar samlades ett 20-tal medlemmar i parken.

Ordföranden Lars Sager hälsade alla välkomna till en avkopplande dag i en vacker miljö.

Vid Naturum välkomnades vi av föreståndare Robert Ekholm och fick en timmes mycket intressant presentation av Ronneby Brunn från dess tillkomst och dess verksamhet under de gyllene åren som kurort med hälsorikt vatten. Beskrivning av de olika byggnaderna och deras tillkomst och verksamhet under åren. Dessutom en detaljrik presentation av Naturum och den verksamhet som drivs där och den pedagogik de driver för att öka kunskap och förståelse för vår natur och vikten av att vara rädd om våra växter och djur.

Efter Naturum besöktes Hälsobrunnen med dess livgivande vatten. Alla som ville fick möjlighet att smaka på det vatten som var så eftersökt och vederkvickande i början av 1900-talet.  Järnhalten i vattnet är påtaglig!

Därefter gjordes en promenad i parken och då besökte vi Veteranmonumentet, vilket invigdes i samband med Veterandagen 2022.

Nästa anhalt var besök på Gribshundsmuseum. Där togs vi emot av guiden Lena Israelsson, som gav en livfull och inspirerande beskrivning av det omfattande arbete som gjorts i samband med upptäckten av kung Hans skepp, vilket förliste år 1495 utanför Ronneby. Planen är att i framtiden skapa ett eget museum i Ronneby. Plats finns utpekad och möjlig, finansiering kvarstår att ordna.

Efter besöken och vandringen i parken var det dags för lunch. Denna intogs på Ronneby Brunn och den smakade mycket bra. En trevlig lunchsamvaro avslutade en trevlig utflyktsdag i Flottans Mäns anda.

2023-05-29

Stellan Andersson.

Senaste nyheterna

Årsmöte 2024

FLOTTANS MÄN KARLSKRONA Årsmöte den 14 mars 2024. Årsmöte hölls den 14 mars i Freja med 29 deltagare. Mötet inleddes med högtidlig parentation för avlidna kamrater under 2023. Dessa var: Åke Malmgren, Sven Nejdefelt, Tommy Boström, Sven-Otto Ullnér, Kenneth Olsson och...

läs mer

Utflyttning från Fylgia.

Fredagen den 16 februari flyttades våra inventarier från Skönstavik till FMLOG:s lokaler i Vedeby. Flytten har förberetts med arbetsdagar sedan början på året. Styrelsen med flera kamrater har sorterat och packat. Under flytten fick vi gedigen hjälp från MarinB. Stort...

läs mer

Medlemsmöte 15/2 2024

Medlemsmöte har genomförts för första gången i Freja. Ca 30 medlemmar närvarade. Ordförande Lars Sager inledde med information om föreningens verksamhet och vägen framåt. Vi har nu packat ner våra tillhörigheter i Fylgia och kommer att flytta godset till Marinbasens...

läs mer