Kinesiska Galleriet på Skärva Herrgård nyinvigt

31 oktober, 2021

Den 22 oktober invigdes det återskapade Kinesiska Galleriet i Skärva Herrgård där de 99 gouachtavlorna nu finns i fotografiska reproduktioner Målningarna föreställer olika djonker, sampaner och andra kinesiska fartyg.

Tavlorna försvann från Skärva 2014 i samband med att herrgården bytte ägare. Originalen gick ut till försäljning och köptes av Stiftelsen Ax:son Johnsson och hela samlingen finns nu bevarad och finns idag på Engelsberg i Västmanland.

Sällskapet F H af Chapman gick ut med ett upprop 2020 att samla in pengar för ett återskapande av galleriet med hjälp av de bilder i digital form som sällskapet förfogar över.

Priset för att bli fadder till en av 99 reproduktionerna är 1 500 kr. Flottans Män i Karlskrona är en av bidragsgivarna och är nu fadder till tavlan Kautiaufy – Bringar Mandariner til ock ifrån Provincen Kautiaufy. Den finns nu att beskåda i galleriet på norra väggen, längst till vänster och är nr 3 i den lodräta raden. Tavlans nr är 150.

Alla 99 tavlorna är uppsatta på exakt samma plats och ordning som originalen gjorde. Det är Harald Andersson i Sällskapet som gjort detta gedigna arbete.

Invigningen hölls av Lars Rossander och Henrik Andersson från af Chapman Sällskapet inför ett stort antal inbjudna bidragsgivare. Karlskrona kommuns världsarvssamordnare, Lisa Carlson, var mycket glad för att återskapandet blivit möjligt. Reproduktionerna har skänkts av sällskapet till Blekinge Museum och deponeras på Skärva. Detta innebär att tavlorna inte kommer att skingras vid eventuell försäljning av Skärva.

2021-10-24
Stellan Andersson

Lars Rossander, af Chapman Sällskapet

Harald Andersson klädd som af Chapman

Karlskrona kommuns världsarvssamordnare Lisa Carlson, Lars Rossander och Harald Andersson

FM Karlskronas tavla nr 150

Del av tavelkabinettet

ship helm

Del av tavelgalleriet

Senaste nyheterna

Årsmöte 2024

Per NejdefeltFLOTTANS MÄN KARLSKRONA Årsmöte den 14 mars 2024. Årsmöte hölls den 14 mars i Freja med 29 deltagare. Mötet inleddes med högtidlig parentation för avlidna kamrater under 2023. Dessa var: Åke Malmgren, Sven Nejdefelt, Tommy Boström, Sven-Otto Ullnér,...

läs mer

Utflyttning från Fylgia.

Fredagen den 16 februari flyttades våra inventarier från Skönstavik till FMLOG:s lokaler i Vedeby. Flytten har förberetts med arbetsdagar sedan början på året. Styrelsen med flera kamrater har sorterat och packat. Under flytten fick vi gedigen hjälp från MarinB. Stort...

läs mer

Medlemsmöte 15/2 2024

Medlemsmöte har genomförts för första gången i Freja. Ca 30 medlemmar närvarade. Ordförande Lars Sager inledde med information om föreningens verksamhet och vägen framåt. Vi har nu packat ner våra tillhörigheter i Fylgia och kommer att flytta godset till Marinbasens...

läs mer