Kinesiska Galleriet på Skärva Herrgård nyinvigt

31 oktober, 2021

Den 22 oktober invigdes det återskapade Kinesiska Galleriet i Skärva Herrgård där de 99 gouachtavlorna nu finns i fotografiska reproduktioner Målningarna föreställer olika djonker, sampaner och andra kinesiska fartyg.

Tavlorna försvann från Skärva 2014 i samband med att herrgården bytte ägare. Originalen gick ut till försäljning och köptes av Stiftelsen Ax:son Johnsson och hela samlingen finns nu bevarad och finns idag på Engelsberg i Västmanland.

Sällskapet F H af Chapman gick ut med ett upprop 2020 att samla in pengar för ett återskapande av galleriet med hjälp av de bilder i digital form som sällskapet förfogar över.

Priset för att bli fadder till en av 99 reproduktionerna är 1 500 kr. Flottans Män i Karlskrona är en av bidragsgivarna och är nu fadder till tavlan Kautiaufy – Bringar Mandariner til ock ifrån Provincen Kautiaufy. Den finns nu att beskåda i galleriet på norra väggen, längst till vänster och är nr 3 i den lodräta raden. Tavlans nr är 150.

Alla 99 tavlorna är uppsatta på exakt samma plats och ordning som originalen gjorde. Det är Harald Andersson i Sällskapet som gjort detta gedigna arbete.

Invigningen hölls av Lars Rossander och Henrik Andersson från af Chapman Sällskapet inför ett stort antal inbjudna bidragsgivare. Karlskrona kommuns världsarvssamordnare, Lisa Carlson, var mycket glad för att återskapandet blivit möjligt. Reproduktionerna har skänkts av sällskapet till Blekinge Museum och deponeras på Skärva. Detta innebär att tavlorna inte kommer att skingras vid eventuell försäljning av Skärva.

2021-10-24
Stellan Andersson

Lars Rossander, af Chapman Sällskapet

Harald Andersson klädd som af Chapman

Karlskrona kommuns världsarvssamordnare Lisa Carlson, Lars Rossander och Harald Andersson

FM Karlskronas tavla nr 150

Del av tavelkabinettet

ship helm

Del av tavelgalleriet

Senaste nyheterna

Julsamkväm 2021

Julsamkväm har genomförts i FYLGIA. Ordföranden Göran Löfgren hälsade 37 medlemmar välkomna till kvällens samkväm som inleddes med glögg och mingel. Julbordet designat av klubbmästaren Ingvar Stenmark höll som vanligt högsta klass. Medlemmarna lät sig väl smaka och...

läs mer

Medlemsmöte november 2021

Medlemsmöte den 18 november 2021. Månadsmöte har hållits i FYLGIA. Ordföranden Göran Löfgren hälsade ett 25-tal medlemmar välkomna till kvällens medlemsmöte som har temat Danskinspirerad afton med filmvisning och förplägnad med röd pölse, Tuborg öl.  Dagordningen för...

läs mer

Medlemsmöte oktober 2021

Månadsmöte har hållits i FYLGIA. Ordföranden Göran Löfgren hälsade ett 30-tal medlemmar välkomna till kvällens medlemsmöte. Kvällens föreläsare, Christer Warfvinge från FM Västervik, hälsades varmt välkommen.Dagordningen för kvällen fastställdes och föregående mötes...

läs mer