Medlemsbrev

6 april, 2024

Bäste medlem och kamrat!
Flottans Män Västerås har en ny strategi för att  förmedla ut information till alla medlemmar så utöver inlägg på hemsida och på Facebook kommer vi att utöka med frekventa medlemsutskick på mejl eller per brev för de som inte har e-post. Så nu kommer här ett… Medlemsutskick!

#1. Namnbyte.
Flottans Män har sedan en tid tillbaka diskuterat ett namnbyte. Flottans Män bildades 1935 och avsågs att vara en förening för de män som verkat inom Flottan. Kvinnor förekom inte i dåvarande Flottan men för att anhöriga fruar på den tiden skulle kunna medverka i verksamheten bildades en kvinnosektion som fick heta ”Bojen”. Bojen är numera med eller mindre upplöst men finns fortsatt verksamt i FM Göteborgs kamratförening. Idag är naturligtvis kvinnor och män medlemmar i Flottans Män på samma villkor. Därav har ett genusneutralt namnbyte kommit upp på tapeten. Flottan Män riks har nu bland alla inkomna namnändringsförslag selekterat ut fem förslag som medlemmar nu får tycka till om i en enkät:

Så här skriver vår riksordförande om namnbytet:
Bakgrund och syfte med enkäten. Vid Riksårsmötet 2023 uppdrogs åt lokalföreningarna att påbörja interna diskussioner om eventuellt namnbyte av kamratföreningen Flottans Män. Vidare uppmanandes medlemmarna att sända in förslag på vad ett nytt namn i så fall skulle kunna vara. 

I samband med förbundsstyrelsens möte den 12 mars diskuterades 20-talet inkomna förslag som efter diskussion reducerades till fem. Samtliga förslag, samt de fem kvarvarande, presenterades och diskuterades även på lokalföreningskonferensen den 13 mars. De fem kvarvarande förslagen möjliggör samtliga att vi kan vårda våra traditioner och historia bl.a. genom att behålla vår logotyp Örlogsflaggan med ”FM” , som återfinns i flaggor, på klädespersedlar, medaljer mm. Detta genom att ”F” och ”M” är bärande element i samtliga förslag, om än ordningen kan vara omkastad dem emellan.
Syftet med denna enkät är att ge samtliga medlemmar i Flottans Män en möjlighet att uttrycka sin åsikt om de fem förslagen inför nästkommande möte med förbundsstyrelsen och på nästa lokalföreningskonferens, som bägge äger rum den 5 maj.
Enkäten är vägledande för vilket namn som föredras om vi ska byta namn, men inte en omröstning om vi ska byta namn eller inte. Du öppnar enkäten genom att klicka på denna länk: https://forms.office.com/e/PPYHL951zE . Enkäten är öppen till den 21 april. Därefter kommer den inte att kunna besvaras.
Den fortsatta hanteringen av frågan kommer att ske vid nästkommande möte i förbundsstyrelsen och vid lokalföreningskonferensen i maj. Det är förbundsstyrelsens ambition att vid det tillfället kunna fatta beslut om på vilket sätt och i vilket tidstempo som frågan om namnbyte (byte eller ej) ska drivas vidare och också om vad ett namnalternativ skulle kunna vara.
För den som redan i samband med enkäten vill studera argumenten för och emot ett eventuellt namnskifte rekommenderas att läsa sidorna 58-59 i det senast numret av vår tidskrift (Nr 1/2024).
Med vänlig hälsning
Thomas Engevall
förbundsordförande 

#2. Klubbmöte.
Nu på onsdag den 10 april kommer det bli klubbmöte då informeras det bland annat om vad som kommer hända under vårterminen. Samtliga medlemmar kallas härmed här!

#3. Filmvisning.

Den 24 april, sista onsdagen i månaden blir det traditionsenlig filmvisning. Den här gången visas ingen spelfilm utan ett inspelad föreläsning. Den 18 januari 2023 fick vi besök av Flottans Mäns riksordförande konteramiral Thomas Engevall. Thomas informerade om vad som är på gång i Marinen och några reflektioner om Flottans Män.  Föreläsningen filmades och ni som inte var med då garanteras ett intressant föredrag, ni som var med då och lyssnade får en repetition…

#4.Nordiskt möte.
Till sist, FM Västerås har fått inbjudan till SMKR:s nordiskt möte i Danmark och det finns platser kvar kanske  någon är intressera?. Se bifogad fil:

På styrelsens vägnar:

//Magnus L /sekreterare.Inbjudan Till Nordiskt Möte 2024

Senaste nyheterna

Nya pilotskjortor med broderad FM-logga

Janne Skoog har kommit över ett restlager med pilotskjortor för 155 kr dvs till ett mycket förmånligt pris. De finns att få med kort eller lång ärm och de är försedda med axelklaffar. Det finns i storlek 43/44 till 53/54 dvs det är stora skjortstorlekar. Beställ...

läs mer

Besök på Försvarshögskolan och Vrakmuseet i Stockholm

den 23:e april 2024 Flottans Män Västerås besöker Vrakmuseet på Djurgården med tid för fika (alternativt om man hellre vill besöka Vasamuseet)samt besök på Försvarshögskolan med föredrag avKommendörkapten Carl-Christer Drangel med fokus på:USS Gerald R Ford...

läs mer