Om föreningen

Flottans Män är föreningen för alla som har intresse för Flottan och vill vara med i kamratskapet kring Flottan. Flottans Män värnar om det goda kamratskapet mellan oss som tidigare har tjänstgjort i Marinen och om den gemenskap som finns mellan oss och dem som nu tjänstgör. Vi bidrar till att hålla Marinens traditioner levande och till att sprida information om Marinen och dess verksamhet. Vi träffas kring vårt gemensamma intresse och har trevligt tillsammans.

Så började det i Haninge….

På initiativ av, Göte Blom, fd. chef Berga Örlogsskolor, och dåvarande CBÖS, Cay Holmberg, bildades vid riksårsmötet på Berga Örlogsskolor (BÖS) 1987 Flottans Mäns (FM) lokalförening i Haninge. Bildandet var en “avknoppning” från huvudföreningen i Stockholm.

En interimsstyrelse arbetade fram förslag till stadgar och handlingsprogram. Från huvud-föreningen erhölls ett underlag på presumtiva medlemmar som var bosatta i Haningeområdet. Dessa tillställdes stadgeförslaget och kallades till ett konstituerande möte på BÖS den 9 december 1987, varvid stadgarna antogs och en styrelse valdes. Ordförande blev Ture Olsson, en välkänd profil på BÖS. Det var ett 70-tal som hade hörsammat kallelsen och infunnit sig till mötet. Där och då bildades Flottans Män i Haninge.

Avsikten med bildandet av lokalföreningen i Haninge var att få en lokalförening med nära anknytning till Flottans skolor och fartygsförband. För att förverkliga stadgarnas syften arrangerade FM i Haninge studiebesök till Kustflottans fartyg, BÖS skolor, Helikopterdivisionen och Örlogsbas Ost (ÖrlBO).

Försvarsbeslutet 2005 ändrade

Efter försvarsbeslutet 2005, när Flottans förband flyttades till Karlskrona finns idag två fIottanförband kvar i Haninge; 4.e Sjöstridsflottiljen, tillika vårt värdförband samt Sjöstridskompaniet på Muskö. Helikopterflottiljen flyttades till Linköping och ingår numera i i Arméns organisation. ÖrlbO på Muskö lades ned.

Idag är Stockholms Amfibieregemente (Amf 1) områdesansvarig på Berga, som vid nämnda försvarsbeslut flyttades från Vaxholm till Berga, Haninge.

Det kan konstateras att historien har “kört över” vår så en gång fina avsikt från 1987, att ha en fin kontakt med flottans förband i området. Idag är 4.e Sjöstridsflottiljen kvar och vi är mycket glada över det. Dock ser vi ljust på framtiden. Marinstaben har idag lokaliserats till Muskö. Med en ökande värnplikt och rekrytering till Flottan från hela Sverige, kommer det också finnas personal från Haninge. Alla med anknytning till Flottan är välkomna till vår förening, särskilt de som bor i Haningeområdet.

Haningeföreningen har idag ca 100 medlemmar och självklart vill vi bli fler, speciellt yngre förmågor som med stolthet kan föra flottans traditioner vidare. Och jag säger till de yngre; “Ni anar inte vad de äldre har att berätta om hur det var förr, när flottan, tillsammans med flyget, var Sveriges stoltheter och det satsades rejält på dessa vapenslag.

FM logo

Kalendarium

mar
26
tis
2024
17:00 Årsmöte FM Haninge
Årsmöte FM Haninge
mar 26 kl. 17:00 – 21:00
Dags för årsmöte, kamrater i revär. Kl.17.00 startar årsmötet i biblioteket, Västerhaninge. Möte, föredrag och därefter promenad till Tingshuset. Mingel & Middag! Kl. 21.00 stänger det roliga och det är bara att lomma hem. VÄLKOMNA!
apr
17
ons
2024
17:00 Pub-afton @ Västerhaninge Tingshus
Pub-afton @ Västerhaninge Tingshus
apr 17 kl. 17:00 – 21:00
Välkomna till Pub-afton Ett eventuellt tema är ännu inte bestämt, återkommer om det. Program: 17.00 Samling vid pumpen och lättsam mingel. 18.00 Till bords, låt det smaka 21.00 Dags att gå hem.
maj
15
ons
2024
17:00 Traditionell Räkfrossa @ Västerhaninge Tingshus
Traditionell Räkfrossa @ Västerhaninge Tingshus
maj 15 kl. 17:00 – 21:00
Traditionell Räkfrossa @ Västerhaninge Tingshus
Välkomna till Räkfrossa Årets traditionella räkfrossa är här. Som vanligt är respektive inbjuden till detta evenemang. Program: 17.00: Samling i trädgården, smak av bubbel. 18.00: Sittning till bords. Räkor med tillbehör serveras. 21.00: Till sist,[...]