Julvesper i Domkyrkan

12 oktober, 2024

Hemvärnets julvesper.

Flottans Män kommer att medverka här. Vill du gå med flagga eller bara deltaga anmäl dig till Antonio på antoniocarlogrimaldi@gmail.com

Västmanlands hemvärnsmusikkår genomför traditionsenligt julvesper i en kyrka i Västmanland. I år sker detta den 21 december 2024 i Västerås domkyrka.

Jämte musikkåren kommer Västmanlands hemvärnsbataljon att delta med fana och fanvakt. Jag har fått i uppdrag att organisera fanborgen vid julvesper och skriver i den egenskapen denna inbjudan till er organisation.

O.S.A. till undertecknad senast den 1 november 2024 om er organisation önskar delta med fana i fanborgen samt, i förekommande fall, vem eller vilka från er som deltar. Närmare om tider och utrustning kommer meddelas de som deltar.

 

För kännedom har inbjudan skickats till följande frivilliga försvarsorganisationer och militära kamratföreningar med anknytning till Västmanland:

·         Västmanlands Hemvärnsveteranförening

·         Försvarsutbildarna Västmanland

·         Civilförsvarsförbundet, genom civilförsvarsföreningen Köping

·         Bilkåren Mälardalen

·         Frivilliga motorcykelkåren

·         Västra Aros Lottakår

·         Frivilliga flygkåren

·         F1 kamratförening

·         Frivilliga Radioorganisationen

·         Flottans män

 

·         Svenska brukshundsklubben

 

Med vänlig hälsning

 

Hannes Magnergård

Julvesper

Julvesper är en svensk militärtradition som går långt tillbaka i tiden, så även i Västmanland. Den militära julvespern är en akt som präglas av musik och ger utrymme för den enskilde till reflektion och själavård. Inom svenska kyrkan är vespern en kvällsgudstjänst med fokus på predikan och aftonsång. Julvespern är ett av få tillfällen under Hemvärnsbataljonens verksamhetsår där familj och vänner kan delta. Deras deltagande och närvaro uppmuntras särskilt.
Hemvärnets Musikkår Västmanland kommer under vespern att framföra ett jul-inspirerat program som även innefattar musikstycken kopplade till Kungliga Västmanlands regemente (I 18), vars traditioner Västmanlands Hemvärnsbataljon för vidare. Under vespern hålls även korum under ledning av bataljonspastorn.
För Västmanlands Hemvärnsbataljon utgör julvespern oftast den sista planerade verksamheten för året. Vespern blir därmed ett tillfälle för soldater, befäl, instruktörer, chefer och musiker att under trivsamma former träffas, avtackas för det gånga årets insatser samt önska varandra god jul och gott nytt år. Julvespern utgör därtill ett ypperligt tillfälle för bataljonschefen att hedra och uppmärksamma personer som under året utmärkt sig särskilt, tacka personer som uppnått kraven för att premieras för ett visst antal tjänsteår samt avtacka de som efter lång och trogen tjänst tar steget vidare för att bli hemvärnsveteran.
I år införs en ny men välkänd tradition inför julvespern, nämligen ett fackeltåg. Från Västerås Slott kommer personer från Västmanlands Hemvärnsbataljon att marschera med facklor i hand och fanor i täten, till ljudet av trumma. En stämningsfull start på årets julvesper som anammar Hemvärnets uppdaterade ledord: Överallt – Alltid – Tillsammans.

Varmt välkommen

Senaste nyheterna

Ärtsoppa med föredrag

Föreläsning med ärtsoppsmiddag Onsdag den 30 oktober gästas vid av Mikael Lagerberg från hemvärnet han kommer att föreläsa och informera om vårt hemvärn. ”Hemvärnet en del av vårt försvar” Under kvällen har vi den traditionella ärtsoppsmiddagen 2024. Allt detta äger...

läs mer

Vesper i Strömsholms slottskapell.

På Gustav Adolfs-dagen den 6 november kl 1900, hålls en vesper i Strömsholms slottskapell. Det blir en stämningsfull, traditionell gudstjänst med musik av kören Hallsta Voces. Gudstjänsten leds av präst Marjatta Ericsson. För musiken står kören Hallsta Voces, under...

läs mer

Kamratträff & FN-dagen LedR i Enköping

Inbjudan till kamratträff torsdag 24 oktober Kamratträff & FN-dagen LedR Enköping Tor 24 okt, 09:00-20:00 (vårt värdförband) ---------------------------------------------------- Anmälan om intresse att delta, för medlemmar  Flottans Män: (se nedan) Anmälan via...

läs mer