Filmvisning

15 oktober, 2023

25 oktober, 2023 kl. 18:00 – 20:30
Ikväll visas den norska filmen Kungens val.

Handling: Tyska krigsfartyg är på väg att invadera Oslo. Den tyska kryssaren Blücher sänks av kanoner och torpeder från den norska fästningen Oscarsborg vid Oslofjorden. Den norska regeringen och kung Haakon VII får ett ultimatum: de måste antingen välja fullständig kapitulation och överlämna makten till Nasjonal samling under ledning av Vidkun Quisling, eller utkämpa ett fullskaligt krig.

Kungen väljer, tillsammans med regeringen, att avvisa de tyska kraven. Detta är upptakten till Norges deltagande i andra världskriget. Tyskarna försöker att gripa eller döda kung Haakon, hans familj och regeringen, som upplever en dramatisk flykt.

 

Kungens val (originaltitel: Kongens nei) är en norsk spelfilm från 2016. Filmen bygger på historiska händelser och utspelar sig i Norge under tre dagar av Tyska rikets invasion i april 1940.

Kungens val var den mest besökta filmen, och sågs av över 713 000 när den visades på norska biografer under 2016. Före premiären, fick filmen visas på det Kungliga slottet i Oslo med hela den norska kungafamiljen närvarande.

Filmen var en av nio filmer på urvalslistan i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film, för nomineringarna vid Oscarsgalan 2017. Den blev dock inte en av de slutgiltigt nominerade filmerna. Under den norska Amandaprisen för 2017 vann filmen hela åtta priser, bland andra för bästa norska biofilm, bästa filmmanus och bästa filmmusik.

Jesper Christensen Som Håkon VII I Filmen Kungens Val

Senaste nyheterna

Tomten hälsar, lillejul ställs in pga renovering

Fastighetsbolaget Fastbro som vi hyr lokaler från kommer att bygga om köket i anslutning till Marinlokalen med start den 7 dec. Med anledning av det så måste vi tyvärr ställa in vår planerade lillejul detta år. Hälsar Tomten g.m. Magnus

läs mer

Luciamöte/”lillejul” med jultallrik! INSTÄLLT!

Till alla medlemmar i Flottans Män Västerås! Den 9 dec kl  14.00 har vi det traditionella julfirandet med glöggmingel, julmusik, jultallrik samt julklappslotteri i Marinlokalen och alla medlemmar är varmt välkomna! Kostnad 170 kr/person Anmälan senast den 4 december...

läs mer

Filmvisning med popcorn

22 november visas filmen USS Indianapolis med Nicolas Cage i huvudrollen som Captain Mc Vain. Under andra världskriget sänks en amerikansk kryssare av en japansk ubåt och 890 besättningsmän blir liggande i hajrika vatten. USS Indianapolis (CA-35) var en...

läs mer