Filmvisning

15 oktober, 2023

25 oktober, 2023 kl. 18:00 – 20:30
Ikväll visas den norska filmen Kungens val.

Handling: Tyska krigsfartyg är på väg att invadera Oslo. Den tyska kryssaren Blücher sänks av kanoner och torpeder från den norska fästningen Oscarsborg vid Oslofjorden. Den norska regeringen och kung Haakon VII får ett ultimatum: de måste antingen välja fullständig kapitulation och överlämna makten till Nasjonal samling under ledning av Vidkun Quisling, eller utkämpa ett fullskaligt krig.

Kungen väljer, tillsammans med regeringen, att avvisa de tyska kraven. Detta är upptakten till Norges deltagande i andra världskriget. Tyskarna försöker att gripa eller döda kung Haakon, hans familj och regeringen, som upplever en dramatisk flykt.

 

Kungens val (originaltitel: Kongens nei) är en norsk spelfilm från 2016. Filmen bygger på historiska händelser och utspelar sig i Norge under tre dagar av Tyska rikets invasion i april 1940.

Kungens val var den mest besökta filmen, och sågs av över 713 000 när den visades på norska biografer under 2016. Före premiären, fick filmen visas på det Kungliga slottet i Oslo med hela den norska kungafamiljen närvarande.

Filmen var en av nio filmer på urvalslistan i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film, för nomineringarna vid Oscarsgalan 2017. Den blev dock inte en av de slutgiltigt nominerade filmerna. Under den norska Amandaprisen för 2017 vann filmen hela åtta priser, bland andra för bästa norska biofilm, bästa filmmanus och bästa filmmusik.

Jesper Christensen Som Håkon VII I Filmen Kungens Val

Senaste nyheterna

Medlemsbrev

Bäste medlem och kamrat! Flottans Män Västerås har en ny strategi för att  förmedla ut information till alla medlemmar så utöver inlägg på hemsida och på Facebook kommer vi att utöka med frekventa medlemsutskick på mejl eller per brev för de som inte har e-post. Så nu...

läs mer

Nya pilotskjortor med broderad FM-logga

Janne Skoog har kommit över ett restlager med pilotskjortor för 155 kr dvs till ett mycket förmånligt pris. De finns att få med kort eller lång ärm och de är försedda med axelklaffar. Det finns i storlek 43/44 till 53/54 dvs det är stora skjortstorlekar. Beställ...

läs mer