Kamratafton 22-10-28
Ordf. Ulf Ängemo hälsade välkomna och speciellt till kvällens föreläsare och tillika vår medlem, naturparkmästare Ragnar Johansson, som höll ett mycket uppskattat föredrag om ett arbetsmarknadsprojekt som bar namnet ”Prins Bertils stig”. Ragnar var projektledare och till sitt förfogande hade han 25 personer som under hela projektet utförde en fantastisk insats.
Första etappen är 8.7 km och tog 2- 3 år med start från Halmstad slott (uppfört 1610) och utmed Dragvägen, där f. ö. vår vackra Marinstuga finns och vidare till Livräddartornet i Tylösand.
Allt gick inte som på räls. Oftast dök det upp problem, än med sten i dagen, eller att stigen kom långt ner i sanddynerna med risk för att havet förr eller senare skulle sluka stigen. Ett annat problem var när stigen kom för nära tomtgränserna vilket inte alltid var populärt. Stigen skulle i färdigt skick ge plats till personer med rullator, rullstolsbundna, vandrare, barnvagnar, cyklister m.fl.
Stigens sträckning utmed havet är mycket rik på natur och kulturupplevelser och gott om möjligheter till ett bad. Utmed stigen finns grillplatser, toaletter, infotavlor, samt vilobänkar. Stigen är delvis belyst och har därmed ett högt värde som rekreationsområde och betraktas som en av Hallands finaste vandringsled.
Stigen är uppkallad efter hertigen av Halland, prins Bertil, (död jan -97) som hade ett sommarhus i Tylösand, strax utanför Halmstad som f. ö. skänkts av Halmstadborna. Stigens första etapp invigdes vid Görvik, en badvik som i folkmun kallas Svärjarhålan, den 17 maj 1998 av prinsessan Lilian.
Efter första etappen gick stigen sedan vidare till slutstationen, Möllegårds naturreservat.
Som tack för ett utmärkt föredrag fick Ragnar Johansson extra mycket applåder.
Sista applåderna gick till vår klubbmästare Mats Leminger som med sin personal stod för god mat och utmärkt service.
Reportage och bilder Leif Leihed