MK Peenemünde 30 år

27 september, 2021

Flottans Män Karlskrona på besök hos vänföreningen MK Peenemünde.

Vår vänförening i Tyskland, MK Peenemünde, firade sin förenings 30-årsjubileum den 17 september. Föreningen instiftades den 22 juni 1991. Beroende på covid-19 pandemin kunde firandet ej genomföras i juni månad utan flyttades fram till september månad.

Historiken till vår vänskap med MK Peenemünde går tillbaka till år 2000 då Rolf Svensson och Hans Pettersson och två ytterligare medlemmar blev inbjudna till Peenemünde för att diskutera vänskapsutbyte. Besöket blev positivt och man kom överens om att inleda vänskapskontakt.
Redan året efter, 2001, inbjöds en grupp från MK Peenemünde till Karlskrona och sedan dess har kontakterna fortsatt med många besök mellan våra föreningar.

Inför deras 30-årsjubileum erhöll FM Karlskrona en inbjudan från ordföranden Wolfgang Telle att deltaga i deras festligheter i Peenemünde. Ifrån vår styrelse beslöts att ordföranden Göran Löfgren, v, ordf. Lars Sager och sekreteraren Stellan Andersson med respektive skulle representera vår förening vid jubileet.

Vi anlände till Karlshagen den 16 september och hälsades välkomna av ordföranden Wolfgang Telle, vice ordföranden Roland Kügler och ett antal ur styrelsen och föreningen. Det kan nämnas att Wolfgang Telle har varit föreningens ordförande sedan den bildades 1991!

Fredagen den 17 september inleddes med besök på Marin Museum – 1 Flottillie der Volksmarine i Peenemünde. Ett imponerande museum där MK Peenemünde är den helt drivande parten och lägger ner ett stort arbete med att utveckla museet. Det finns även en avdelning med foton, gåvor och minnessaker som MK Peenemünde byggt upp. Bl. a. foton från deras besök i Karlskrona och från våra besök hos dem.
Utanför museet ligger Robotkorvetten 575 förtöjd och är numera museifartyg, på vilken vi fick guidad visning. I hamnen ligger även Nordkaparen, en f. d svensk patrullbåt. Planen är att denna skall inredas och bli vandrarhem framöver.

Efter lunchen besöktes Heinrich Heine Schule i Karlshagen. Hälsades välkomna av vice rektorn för skolan, Birka Dartsch. I skolan finns en Schiffsmodelbau klass där 7 pojkar och 2 flickor lär sig bygga båtmodeller i trä, ej plast. Handledare och eldsjälar för eleverna är Heinz-Dieter Fischer och Eckehard Flügge från MK Peenemünde. En mycket uppskattad verksamhet, vilken pågår varje torsdag mellan 14 – 16. Göran Löfgren överlämnade en gåva från FM Karlskrona, 200 Euro, som bidrag till inköp av material till klassens verksamhet.

Eftermiddagen avslutades med besök vid Ostseebad Koserow och den nybyggda bryggan, 280 m lång, vilken invigdes den 15 juni 2021.

Festbanketten inleddes på kvällen med gruppfotografering och kanonsalut på Hotel Zur Zwiebels trappa. Inledningstal hölls av Wolfgang Telle och därefter högtidstal av Heinz Maurus, President DMB (Deutsche Marine Bund). Tal av ordföranden i FM Karlskrona Göran Löfgren.

Som brukligt är utdelades utmärkelser och gåvor mellan föreningarna. Göran Löfgren överlämnade en gåva från FM Karlskrona i form av Hylsa/gong-gong på platta med tillhörande klubba till Wolfgang Telle att användas i föreningen. Göran Löfgren dekorerade Wolfgang Telle med Flottans Mäns högsta utmärkelse, Hedersankaret, och till Roland Kügler Flottans Mäns Ankarmedalj i guld. Heinz Maurus dekorerade Lars Sager med DMB Ehrenurkunde. Efter högtidstal och medaljutdelning inbjöds alla till att avnjuta en vackert uppdukad festbuffé.
En mycket trevlig kväll med många återseenden och minnen, vilken slutade sent.

På efterföljande lördag gjordes ett studiebesök på en fabrik i Usedom, INSELMÛHLE, vilken hade omfattande produktion av ekologiska och närproducerade produkter såsom krydd/örtoljor, fruktsaft, senap, ketchup. fruktviner. I den intilliggande restaurangen intogs lunch och där kunde vi även köpa deras produkter i butik.

På eftermiddagen besökte vi Hubbrücke Karnin. En tidigare järnvägsbro över Peeneström från fastlandet till ön Usedom. Bron färdigställdes 1933 och var den viktigaste transportförbindelsen från Usedom till fastlandet. De ursprungliga överbyggnaderna på båda sidor av den rörliga lyftsektionen förstördes 1945 av Wehrmacht för att stoppa de framryckande sovjetiska trupperna. Sedan krigsslutet har den lyftande delen av bron stått oförändrad mitt i floden som ett tekniskt monument. Ett mycket intressant besök, vilket vi var mycket tacksamma att få se på plats.

Lördagen avslutades med en avskedsmiddag med våra vänner i MK Peenemünde på Hotel Zur Zwiebel. Vi kunde se tillbaka på tre dagars samvaro och fått ta del av våra tyska vänners stora gästfrihet och för den tid de ägnade åt oss hela fredagen och lördagen. Göran Löfgren framförde vårt varma tack och återgäldade med en inbjudan till MK Peenemünde att besöka oss med en större grupp under hösten 2022.

2021-10-16
Stellan Andersson

Festdeltagarna utanför Hotel Zur Zwiebel.

MK Peenemünde styrelserum

Minneshörna på Marinmuseet.

ship helm

Wolfgang Telle med FM Karlskrona gåva.

Robotkorvetten 575.

ship helm

Interiör Marin Museum i Peenemünde.

Nordkaparen med Tekniska Museet i bakgrunden.

ship helm

Schiffsmodelbau Heinrich Heine Schule, Karlshagen.

Besök vid Hubrücke Karnin.

Senaste nyheterna

Årsmöte 2024

Per NejdefeltFLOTTANS MÄN KARLSKRONA Årsmöte den 14 mars 2024. Årsmöte hölls den 14 mars i Freja med 29 deltagare. Mötet inleddes med högtidlig parentation för avlidna kamrater under 2023. Dessa var: Åke Malmgren, Sven Nejdefelt, Tommy Boström, Sven-Otto Ullnér,...

läs mer

Utflyttning från Fylgia.

Fredagen den 16 februari flyttades våra inventarier från Skönstavik till FMLOG:s lokaler i Vedeby. Flytten har förberetts med arbetsdagar sedan början på året. Styrelsen med flera kamrater har sorterat och packat. Under flytten fick vi gedigen hjälp från MarinB. Stort...

läs mer

Medlemsmöte 15/2 2024

Medlemsmöte har genomförts för första gången i Freja. Ca 30 medlemmar närvarade. Ordförande Lars Sager inledde med information om föreningens verksamhet och vägen framåt. Vi har nu packat ner våra tillhörigheter i Fylgia och kommer att flytta godset till Marinbasens...

läs mer