Närproducerat vin! 

Efter en vinresa till Moseldalen i slutet av 80-talet, bestämde sig Jan-Olof Arnäs, för att prova att odla vin hemma på tomten. Han köpte några plantor av vinterhärdig sort.   
    Så inleder Jan-Olof Arnäs sin berättelse om sitt stora intresse på vår klubbafton den 25 oktober. Jan-Olof kommer från Fjärås utanför Kungsbacka. Eftersom det är svårt att producera rödvin i Sverige har Jan-Olof koncentrerat sig på rosé och vita viner. Hans favoritdruva är Solaris, som är vanlig bland vinodlare här i landet. Den kan skördas redan i mitten av september och har under ett gynnsamt år en bra sötma på ca 12 %. Efter pressning och jäsning av druvorna sker buteljering i mars månad. Av de runt 160 vinstockar med olika druvsorter, som Jan-Olof har idag, får han ut ca 150 flaskor vin. 
    Jan-Olof är pensionär, vilket är passande för hans hobby. Att odla vin tar tid, är arbetskrävande och kräver också mycket tålamod. Lön för mödan får man genom vistas mycket utomhus och dessutom så småningom njuta av ett eget producerat vin. 
     Vi säger tack till Jan-Olof för intressant presentation.   

 

Modevisning i Marinstugan!

På vår klubbafton den 27 september visade Annett och Mia från Modestugan
kläder ur höst- och vinterkollektionen.

 Mannekängade gjorde: Linda, Anna-Greta och Anita J.